● jagody goji, które obecnie zyskują popularność dzięki obecnym w nich antyoksydantów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak miedź czy żelazo,
● rokitnik, który jest bogactwem witaminy C, E oraz karotenoidów, dzięki czemu posiada on właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniające układ odpornościowy,
● jagody acai, które w swoim składzie zawierają znaczne ilości antyoksydantów, a także witaminę A, która pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji,
● jarmuż jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C, wapnia oraz żelaza. Obecne w nim karotenoidy wykazują działanie przeciwutleniające. Superfoods to również orzechy, pestki, nasiona i oleje
● nasiona chia, siemię lniane czy orzechy włoskie stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazują one działanie przeciwzapalne oraz wspierają pracę układu nerwowego,
● pestki dyni to produkt, o dużej zawartości magnezu, który przede wszystkim wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
● oliwa z oliwek, również stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega 3, a ponadto witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości oraz witaminę K.
Co ciekawe za superfoods można uznać przyprawy takie jak kurkuma czy pieprz cayenne, a także spirulinę i chlorellę.
Na takie określenie zasługuje również miód, korzeń imbiru, kakao, kasza jaglana oraz komosa ryżowa.
Komentarze (0)