Żywność, którą spożywamy, powinna dostarczać odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych oraz białek, tłuszczów i węglowodanów.
W kontekście prozdrowotnym ważne jest również urozmaicanie diety, utrzymywania optymalnego bilansu energetycznego, a także właściwe nawodnienie.
Co istotne, wiele produktów spożywczych zawiera składniki, które korzystnie oddziałują na nasz organizm, przez co zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń w tym pochodzących m.in. ze strony układu krążenia czy też pokarmowego, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Niestety, obecnie na sklepowych półkach można znaleźć produkty o bardzo niskiej jakości, w których ilość powyższych składników jest minimalna.
W tym przypadku warto zwracać uwagę na etykiety, a także należy wybierać te produkty, które są jak najmniej przetworzone. Ponieważ rodzaj żywności, którą spożywamy, ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie, a nie zawsze jest możliwość dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych elementów, producenci wprowadzili nowy model żywności, która jest wzbogacona prozdrowotnymi składnikami. Jest nią tzw. żywność funkcjonalna.
Komentarze (0)