Indeks sytości a dzienne menu

Prawidłowo skomponowana dieta, to taka, w której białka tłuszcze węglowodany, witaminy i składniki mineralne są dostosowane pod indywidualne zapotrzebowanie.

Dzięki temu organizm może funkcjonować prawidłowo bez obawy o potencjalne niedobory.

Ponadto w diecie warto uwzględnić preferencje żywieniowe danej osoby, obecne jednostki chorobowe, które wymagają wykluczenia bądź wprowadzenia niektórych produktów, a także styl życia.

Dietetycy w swojej pracy zalecają również kierowanie się tzw. indeksem sytości podczas komponowania dziennego menu. Sprawdza się on szczególnie w przypadku diet o obniżonej kaloryczności, a także w sytuacjach kiedy odstęp między posiłkami jest wydłużony.

Czym jest indeks sytości?

Indeks sytości pokazuje, przez jak długi czas będziemy czuć się najedzeni po spożyciu danego produktu o określonej kaloryczności.

Okazuje się, że niektóre produkty mimo niskiej kaloryczności są w stanie utrzymać nas w sytości na kilka godzin, dzięki czemu łatwiej kontrolować spożywane kalorie. 

Produkty o wysokim indeksie sytości charakteryzują się dużą zawartością błonnika, białka, a także wody. 

Należą do nich: gotowane ziemniaki, ryby, płatki owsiane, pomarańcze, jabłka, makaron pełnoziarnisty, gotowane jajka, wołowina, winogrona, pieczywo pełnoziarniste.

 Wskaźnik, jakim jest indeks sytości przełamuje też pewne mity dietetyczne. W wielu poradnikach można było natrafić na informację, że podczas stosowania diety odchudzającej nie powinno się jeść ziemniaków, ponieważ przez nie tyjemy.

To samo tyczy się owoców. Jak się okazuje, nie warto rezygnować z nich w przypadku diet o obniżonej 

kaloryczności, ponieważ właśnie te produkty w dużym stopniu pomogą nam utrzymać sytość na dłuższy czas.

Niski indeks sytości

Spożycie produktów o niskim indeksie sytości skraca czas pojawienia się uczucia głodu pomiędzy posiłkami.

Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy całkowicie eliminować je z diety.

Należy jednak zadbać o to, aby nie spożywać ich jako osobny posiłek, a łączyć je z produktami o wysokim indeksie sytości. 

Produkty o niskim indeksie sytości to: białe pieczywo, płatki kukurydziane, orzeszki ziemne czy jogurt 

naturalny. Co ważne, niski indeks sytości posiadają również m.in. croissanty, pączki, batoniki. Są to ponadto produkty o niewielkiej wartości odżywczej, dlatego w tym przypadku warto ograniczyć ich spożycie bądź całkowicie z nich zrezygnować.

Głód pod kontrolą

Na regulację odczuwania głodu i sytości ma wpływ kilka czynników. Poza indeksem sytości pod uwagę należy wziąć również mechanizmy hormonalne (leptyna, grelina), wahania glikemii we krwi, a także czynniki psychologiczne. Na początkowych etapach wprowadzania diety należy skupić się na właściwym doborze produktów spożywczych podczas komponowania menu, które poza dostarczeniem odpowiednich składników odżywczych mają dodatkowo nas nasycić. Jeżeli problem z odczuwaniem głodu po wprowadzeniu kilku 

modyfikacji dietetycznych w dalszym ciągu nie ustępuje, warto poszukać innych przyczyn tego zjawiska.

Artykuł służy wyłącznie w celach informacyjnych. Nie ma on na celu udzielania porad lekarskich, pielęgniarskich i nie może zastępować porad lekarskich, pielęgniarskich ani żadnych specjalistycznych porad medycznych. Wszelkie dolegliwości i objawy należy skonsultować z lekarzem. 

Komentarze (0)

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania.

Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony jest równoznaczne z tym, że zgadzasz się na ich użycie – pliki te będą zapisywane na urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.