Już od małego na wszelkie bóle brzucha i niestrawności dostawaliśmy do wypicia różnego rodzaju zioła i napary.
Rumianek, mięta czy gorzka czarna herbata pomagały nam się z nimi uporać.
Działanie przeciwzapalne, łagodzące i poprawiające perystaltykę jelit, a także wspierające wytwarzanie soków trawiennych i żółci jest charakterystyczne dla rumianku.
Pomaga on również w przypadku wzdęć oraz skurczów żołądka i jelit. Zawarty w mięcie mentol działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz reguluje wytwarzanie żółci co wspomaga trawienie.
Poza tymi dwoma powszechnymi ziołami warto wspomnieć również o mniszku lekarskim, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także wspiera pracę wątroby.
Innym mniej znanym ziołem jest bylica boże drzewko. Stosuje się ją m.in. w chorobie refluksowej. Tak samo jak wspomniane wcześniej zioła wspomaga wydzielanie żółci, a także łagodzi stany zapalne.
Co istotne, w niektórych przypadkach warto sięgnąć po preparaty ziołowe na bazie alkoholu, które są mieszanką kilku ziół.
Nie tylko wspomagają trawienie jako środek doraźny, ale znajdują również swoje zastosowanie w chorobach jelit takich jak zespół jelita drażliwego.
Komentarze (0)