Zdrowa dieta często kojarzy się z koktajlami.
Zawierają dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych co sprawia, że mają wiele właściwości prozdrowotnych.
Jednakże przy przyrządzaniu zdrowego koktajlu też powinniśmy pamiętać o kilku kwestiach. Spożywane przez nas płyny, takie jak np. soki czy koktajle bardzo szybko zostaną strawione w naszym układzie pokarmowym, co może skutkować tym, że szybciej poczujemy się głodni.
Nie zapewniają one niestety uczucia sytości.
Dodatkowo, dla osób, które mają wahania glikemii jest to tym bardziej niekorzystne, gdyż owoce, bogate w cukry proste, w takiej ilości mogą powodować szybkie spadki glukozy we krwi co również będzie skutkowało chęcią sięgnięcia po kolejny węglowodanowy produkt.
Do koktajlu poza owocami czy warzywami często dodaje się też orzechy, masło orzechowe, awokado, ziarna czy pestki, które mimo zawartości wielu cennych składników cechują się również dużą zawartością tłuszczu, który jest najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym.
Dlatego chcąc przygotować koktajl wybierajmy te warzywa i owoce, które są mniej kaloryczne, a pozostałe kalorie rozdysponujmy na posiłki stałe, które zapewnią nam uczucie sytości na dłuższy czas.
Komentarze (0)