Orzechy nerkowca całe, łuskane 500g
Orzechy nerkowca to nasiona nanercza zachodniego – drzewa, charakterystycznego dla tropikalnego klimatu Ameryki Południowej i Azji.
Są cenione zarówno ze względów kulinarnych, ale również z uwagi na właściwości zdrowotne.
WŁAŚCIWOŚCI
Charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak: magnez, cynk, potas oraz fosfor:
- Magnez - przyczynia się między innymi do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynk - pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie oraz uczestniczy w pracy układu odpornościowego.
- Potas – pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz wpływa na pracę mięśni.
- Fosfor - sprzyja utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
- Stanowią dobre źródło witaminy B6, która wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, oraz niweluje uczucie zmęczenia i znużenia. Witamina B6 bierze także udział w reakcjach odpornościowych.
- Zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza uczucie głodu oraz usprawnia pracę układu pokarmowego.
Składniki: orzechy nerkowca, całe, łuskane
Wartość odżywcza | 100 g | 1 garść (ok. 35 g) |
Wartość energetyczna | 2369 kJ/ 566 kcal | 829 kJ/ 198 kcal |
Tłuszcz | 47 g | 16,5 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 8,3 g | 2,9 g |
Węglowodany | 27 g | 9,5 g |
- w tym cukry | 6 g | 2,1 g |
Błonnik | 3 g | 1,1 g |
Białko | 18 g | 6,3 g |
Sól | 0,03 g | 0,01 g |
Witaminy i składniki mineralne | 100 g | 1 garść (ok. 35 g) |
Magnez | 292 mg | 102 mg |
Potas | 660 mg | 231 mg |
Cynk | 5,8 mg | 2 mg |
Sposób użycia:
Orzechy nerkowca cieszą się szerokim zastosowaniem kulinarnym ze względu na swój specyficzny – lekko słodkawy smak i aromat.
Z powodzeniem mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych – owsianek, koktajli, sałatek, zup, mięs i sosów.
Orzechy nerkowca szczególnie często wykorzystywane są w daniach kuchni azjatyckiej.
Możemy wykorzystać je również do wypieku ciast lub ciasteczek – zmielić i zastąpić nimi część mąki lub jako zastosować jako dodatek.
Doskonale sprawdzą się także jako samodzielna przekąska.
Masa netto: 500 g
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Kraj pochodzenia: zakodowany w numerze partii [IN-Indie]
Producent: PPHU JS Słodkie Zdrowie
CZY WIESZ, ŻE…
Proces otrzymywania orzechów nerkowca jest niezwykle skomplikowany. Orzechy wydobywane są ręcznie, co wymaga stosowania ochronnych rękawiczek i specjalnych narzędzi, bo z zewnętrznej warstwy łupiny wydobywa się gryzący olej. Następnie orzechy poddawane są procesowi prażenia i gotowania, dzięki którym stają przydatne do spożycia.