Orzechy włoskie łuskane 500g
Orzechy włoskie są popularne na całym świecie, gdzie cenione są przede wszystkim ze względu na swoje właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe.
WŁAŚCIWOŚCI
- Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.
- Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który zmniejsza uczucie głodu, reguluje pracę jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego.
- Zawierają l-argininę, która jest składnikiem wpierającym funkcjonowanie układu krwionośnego (często możemy znaleźć ją w suplementach wspomagających układ krwionośny).
- Orzechy włoskie są również bogate w witaminę E, magnez, fosfor czy wapń.
- Ze względu na zawartość składników o charakterze antyoksydacyjnym przypisuje im się właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe.
Składniki: orzechy włoskie, łuskane
Wartość odżywcza | 100 g | 7 orzechów (ok. 30 g) |
Wartość energetyczna | 2738 kJ/ 654 kcal | 821 kJ/ 196 kcal |
Tłuszcz | 65,21 g | 19,56 g |
- w tym kwasy tł. nasycone | 6,13 g | 1,84 g |
- w tym kwasy tł. jednonienasycone | 9,93 g | 2,68 g |
- w tym kwasy tł. wielonienasycone | 47,17 g | 14,15 g |
Węglowodany | 13,71 g | 4,11 g |
- w tym cukry | 2,61 g | 0,78 g |
Błonnik | 6,7 g | 2,01 g |
Białko | 15,23 g | 4,57 g |
Sól | 0,05 | 0,01 |
Sposób uzycia:
Orzechy włoskie cieszą się szerokim zastosowaniem kulinarnym.
Stosowane są do wypieku ciast i deserów, ale również jako dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek czy dań mięsnych (szczególnie w potrawach kuchni wschodniej).
Orzechy włoskie sprawdzą się także jako samo samodzielna przekąska, która ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego jest sycąca.
Masa netto: 500 g
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Kraj pochodzenia: Zakodowany w numerze partii [PL- Polska, US-USA, DE-Niemcy, MD-Mołdawia, UA-Ukraina]
Producent: PPHU JS Słodkie Zdrowie
CZY WIESZ ŻE…
Orzechy włoskie posiadają brązową skórkę o lekko gorzkim posmaku, w której znajdują się duże ilości substancji o właściwościach przeciwutleniających, pełniących w organizmie funkcje ochronne. Z związku z powyższym korzystniejsze z dietetycznego punktu widzenia jest ich spożywanie ze skórką.
Jednak jeśli przeszkadza nam jej lekko gorzki posmak można je namoczyć, a następnie obrać.