Słonecznik łuskany 500g
Słonecznik łuskany to nasiona o uniwersalnym zastosowaniu. Ziarna słonecznika są doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Łuskane nasiona sprawiają, że nie trzeba usuwać łupin, co znacznie ułatwia przygotowanie posiłków. Ziarna wykorzystuje się przy pieczeniu chleba i ciast czy przygotowywaniu sałatek, surówek, potraw z ziemniakami, makaronem czy kaszą, do musli lub jogurtu. Słonecznik ma wiele wartości odżywczych, z czego najbardziej wyróżnia się duża zawartość witaminy E. Jest również bogatym źródłem magnezu.
Składniki: słonecznik łuskany
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU W 100 G W PORCJI 50 G %RWS* W 50 G
Wartość energetyczna 2471 kJ / 595 kcal 1236 kJ / 297 kcal 15 %
Tłuszcz 43,7 g 21,9 g 31 %
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,42 g 2,21 g 11 %
Węglowodany 18,6 g 9,3 g 4 %
w tym cukry 2,3 g 1,2 g 1%
Błonnik 6,0 g 3,0 g -
Białko 28,8 g 14,4 g 29 %
Sól** 0,01 g <0,01 g < 1 %
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE W 100 G W PORCJI 50 G % RWS* W 50 G
Magnez 359 mg 180 mg 96 %
Cynk 2,69 mg 1,35 mg 27 %
Witamina B1 (Tiamina) 1,32 mg 0,66 mg 120 %
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Masa netto: 500 g
Opakowanie 500g zawiera 10 sugerowanych porcji.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Producent: Targroch
Zobacz także