Babka jajowata łuski 250g
Babka jajowata występuje w basenie Morza Śródziemnego, w północnej Afryce oraz zachodniej Azji, jest uprawiana w Indiach i Pakistanie. Jej łuska bogata jest w błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit oraz stwarza dobre warunki do życia pożytecznej mikroflory jelitowej.
Łuska odznacza się śluzowatością po zalaniu wodą podobną do tej w przypadku siemienia lnianego.
Może być dodatkiem do zup, sosów jako zagętnik, do jogurtu lub mleka w połączeniu z płatkami i owocami, a także do różnych wypieków, np bułeczek ketogenicznych.
Składniki: Łuska babki jajowatej (Plantago ovata)
Sposób spożycia: Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami.
Nie należy jej jeść w innej formie. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 14 g | %RWS* w 14 g |
Wartość energetyczna | 749 kJ / 178 kcal | 105 kJ / 25 kcal | 1 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
11 g 0 g |
1,5 g 0 g |
1 % 0 % |
Błonnik | 66,4 g | 9,3 g | - |
Białko | 0,4 g | 0,06 g | < 1 % |
Sól** | 1,67 g | 0,24 g | 4 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Zawartość netto: 250 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Ostrzeżenia: Łuski babki nie powinno się stosować u osób mających problemy z przełykiem, mających zwężenie układu pokarmowego, z niedrożnością jelit i z zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej.
Nie zalecana też jest przy częstych i niezdiagnozowanych bólach brzucha i nudności.
Nie popijać leków ze względu na możliwe interakcje.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Pochodzenie surowca: Indie
Kraj producenta: Polska
Producent: TARGROCH
Zobacz także