JAGODY GOJI SUSZONE 250G
JAGODY GOJI SUSZONE 250G

JAGODY GOJI SUSZONE 250G

5903229002389
15,50 zł
Brutto

 

 Jagody goji suszone 250g 

Jagody goji są źródłem:
- Wapnia –
pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
- Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Witaminy C – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 

Jagody goji suszone
Owoce goji to jeden ze współczesnych superfoods, w naturalnej medycynie azjatyckiej znany już od ponad 2500 lat. Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości nazywany jest czerwonym diamentem Wschodu. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników zdrowej diety i króluje na sklepowych półkach z ekologiczną żywnością. Czym są jagody goji, i co wyróżnia je na tle innych owoców?

Naturalnie, z Chin!
Jagody goji są niewielkimi owocami o koralowym kolorze, w Europie dostępnymi głównie w postaci suszonej. Porastają wzgórza i doliny Chin, Tybetu oraz Mongolii, przyozdabiając krzewy kolcowoju. To roślina o nieprzyjaznej nazwie, która na dodatek jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody – zupełnie niezwiązanym jednak z trującą jagodą z polskich lasów. Owoce goji, które oznaczono na etykiecie jako pochodzące z Chin nie są zatem produktem gorszej kategorii w stylu made in China, lecz rarytasem zebranym w swoim typowym miejscu występowania, nieskażonym i wolnym od pestycydów.

Owoce długowieczności
W swoim naturalnym środowisku goji są nie tylko produktem spożywczym, ale także leczniczym. Według tradycyjnej medycyny chińskiej wzmacniają odporność, zapobiegają reumatyzmowi, regulują poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Przypisuje się im również spowalnianie procesów starzeniowych i zastrzyk energii w każdym wieku – stąd popularne w Chinach określenie owoce długowieczności. Zwolennicy jagód goji wymieniają znacznie więcej zalet diety bogatej w owoce kolcowoju, uznając je za środek oddziałujący na cały organizm, także antynowotworowo.

Moda na superżywność
Jagody goji przekonały do siebie nie tylko pradawną medycynę azjatycką, ale także współczesne głosy dietetyków i ekspertów do spraw zdrowego żywienia. Wszystko za sprawą wyjątkowo cennej zawartości tych owoców. Poza szeregiem witamin i minerałów są bogate w karotenoidy, flawonoidy i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suszone owoce goji dostarczają także białko, wraz z aż 18 aminokwasami! Tym, co jednak najbardziej interesuje badaczy jest obecność kompleksu polisacharydowego LBP, który przyczynia się do obniżenia cholesterolu i może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Tak szerokie spektrum właściwości zagwarantowało owocom goji silną pozycję w gronie superfoods, czyli żywności uznawanej za wyjątkowo dobroczynną dla organizmu.
Niektóre źródła zwracają także uwagę na bardzo wysoką zawartość witaminy C w jagodach goji, szacując ją na aż 2500 mg na 100 g produktu.

Jak smakują jagody goji?
Suszone owoce kolcowoju to w Polsce nadal produkt mniej popularny, a w związku z tym budzący wątpliwości co do sposobu przygotowywania. Określenie jagody może nieco wprowadzić w błąd osoby, które mają z nim pierwszy raz do czynienia. Smak goji można porównać do żurawiny, jednak nieco cierpkiej, mniej słodkiej i wzbogaconej o nutę pomidorową i ziołową. Dzięki temu ich owoce sprawdzają się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do owsianki i zdrowego ciasta, deseru lub – na sposób chiński – poddać obróbce termicznej i ugotować wraz z mięsem i dodatkami. Miłośnicy bardziej wyszukanych propozycji powinni spróbować herbaty z jagodami goji – czerwonej, na lepszy metabolizm, lub ziołowej, na sposób chiński.

Suszone jagody goji marki Targroch to produkt zupełnie naturalny, pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków. Ich spożycie należy ograniczyć do maksymalnie 70 sztuk dziennie.

Zastosowanie:
Spożycie suszonych owoców goji należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie. Owoce goji mają delikatny smak, można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs (w szczególności kurczaka i wieprzowiny). Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce), doskonałe jako dodatek do muesli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.

Składniki: Suszone owoce goji 

Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1441 kJ / 343 kcal

721 kJ / 171 kcal

9 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,4 g

0 g

0,2 g

0 g

< 1 %

0 %

Węglowodany

- w tym cukry

64,0 g

45,6 g

32,0 g

22,8 g

12 %

25 %

Błonnik

13,0 g

6,5 g

-

Białko

14,3 g

7,1 g

14 %

Sól**

0,75 g

0,37 g

6 %

Witaminy i składniki mineralne

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 100 g

Wapń

190 mg

95 mg

24 %

Żelazo

6,8 mg

3,4 mg

49 %

Witamina C

48,4 mg

24,2 mg

61 %

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie. 

Zawartość netto: 250g

Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Producent: Tar-Groch-Fil, Filipowice, Polska.

Kraj pochodzenia surowca: Chiny

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.