Kilka godzin po spożyciu posiłku zaczynamy odczuwać pierwsze symptomy głodu.
Pojawia się lekkie ,,burczenie’’ w brzuchu, ssanie bądź ściskanie żołądka, które narasta powoli. Pod względem fizjologicznym we krwi obniża się poziom cukru. Organizm zaczyna podejmować wszelkie działania, które mają zaspokoić powyższe odczucie.
Podczas spożywania posiłku, na skutek rozszerzania ścian żołądka zaczynamy odczuwać nasycenie, które jest proporcjonalne do ilości spożytego pokarmu.
Sytość natomiast pojawia się po spożytym posiłku i definiuje ona jego wielkość. Na czas trwania odczuwania sytości ma rodzaj spożytego posiłku oraz ilość pokarmu. Im więcej zjedliśmy, tym większy odstęp między posiłkami.
Zdrowa i zbilansowana dieta zakłada, iż w odstępie między posiłkami, który trwa zazwyczaj od 2 do 4 h nie powinno spożywać się dodatkowych przekąsek. Jeżeli zdarza się po nie sięgać może to oznaczać, iż posiłki są za małe i nie pokrywają w całości naszego zapotrzebowania energetycznego lub mamy do czynienia z podjadaniem pod wpływem emocji.
Komentarze (0)