Czy erytrol jest szkodliwy na dłuższą metę?

Erytrol (erytrytol, 1,2,3,4-butanetrol, mezo-erytrytol) to alkohol cukrowy, poliol.

  Należy więc do tej samej grupy związków organicznych, co ksylitol, glicerol czy sorbitol. Jest naturalnym, uznawanym za unikatowy, niskokalorycznym zamiennikiem cukru.

Mimo że to słodzik, zawiera więcej alkoholu niż cukru. Poliole to wielowodorotlenowe związki organiczne z grupy alkoholi zawierające więcej niż jedną grupę hydroksylową. W szczególności erytrol jest alkoholem czterowodorotlenowym. Ma dwa identyczne strukturalnie asymetryczne atomy węgla.
Wzór na erytrol to C4H10O4.
Jako dodatek do żywności ma symbol E968.
W Europie został dopuszczony w 2006 roku, a dwa lata później w Polsce.

Ma prawie 0 IG i zawiera 20 kcal w 100g. Wykazuje ok 70% słodyczy sacharozy. Można łączyć wraz z posiłkami białkowymi, gdyż nie wywołuje reakcji insulinowej.
Nie ma wpływu na poziom glukozy i insuliny, przez co może być bez przeszkód stosowany przez osoby chorujące na cukrzyce, insulinooporność czy mające problem z podwyższonym poziomem cukru.
Ponadto działa ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych w warunkach hiperglikemii. Zwiększa również przepływ przez włosowate naczynia krwionośne i poprawia elastyczność tętnic u osób z cukrzyca typu 2.[1]
Erytrol nie jest fermentowany przez występujące w jamie ustnej bakterie. Dzięki temu nie powoduje próchnicy i jest określany jako przyjazny dla zębów.
Erytrol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że zostaje wchłonięty do krwiobiegu, a następnie wydalony z moczem w niezmienionej postaci. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które byłyby zdolne do strawienia tego związku.

Skąd ten erytrol?
Erytrol jest substancją która naturalnie występuje w wielu owocach m.in. gruszkach, winogronach, owocach morza, algach, niektórych grzybach, kukurydzy czy w czerwonym winie. Nawet w ludzkim ciele jest trochę erytrolu.
Słodzik ten dostępny na rynku wytwarzany jest w podlegającym ścisłej kontroli procesie fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży(Yarrowia lipolytica).
Opracowano również metodę otrzymywania erytrytolu z wykorzystaniem glicerolu jako surowca wyjściowego. W metodzie tej również wykorzystuje się mikroorganizmy, z gatunku Yarrowia lipolitica.

Gdzie go można wsypać?
Zamiana nim cukru nie sprawi trudności. Po prostu dodaj go tam gdzie używasz cukru. Rozpuści się w herbacie, kawie i każdym innym napoju, nada słodkości wypiekom, deserom, owsiankom. Można go zmielić i używać jako „cukier” puder. Warto jednak pamiętać że nie karmelizuje się, więc nie użyjemy go do przygotowania karmelu czy crème brûlée.

Co do wypieków drożdżowych to owszem, drożdże nie rosną na erytrolu. Więc jeśli zrobilibyśmy „zaczyn” z drożdży, wody i erytrolu (zamiast tradycyjnie stosowanego w tym celu cukru) to wyjdzie klapa. Drożdże nie urosną, bo nie żywią się erytrolem. Ale możemy zrobić zaczyn dodając mleko (drożdże będą miały pożywkę w formie naturalnego cukru mlecznego – laktozy) i/lub mąki i/lub purée z owoców czy warzyw. Drożdże urosną, a żeby ciasto było słodkie można do niego erytrol dodać erytrol .

Erytrytol:
?
a IBS. W przeciwieństwie do innych alkoholi cukrowych, wydaje się, że erytrol nie ma znaczącego wpływu na czynność jelit, więc nie jest to coś, co jest legalne na diecie o niskiej zawartości FODMAP, ale czasami jest do zaakceptowania.

?
a diabetycy. Tak, ponieważ nie wpływa na poziom glukozy ani insuliny i ma mało kalorii, jest to świetny wybór.

?
a dieta ketogeniczna.Tak, erytrol jest dozwolony na diecie ketonowej. Ale przede wszystkim na keto trzeba jeść całe pokarmy o naturalnej zawartości tłuszczu, dzięki czemu zmniejsza się ochota na słodycze, znika potrzeba jedzenia deserów, a tym bardziej słodzenia napojów.

?
a dieta Ducana, Atkinsa, Kremla, LCHF. Wszystkie te diety pozwalają na stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących.

?
a dieta paleo i AIP. W diecie paleo są takie produkty, które były dostępne dla naszych starożytnych przodków, stworzone przez naturę, a nie zostały stworzone z produktów naturalnych poprzez przetwarzanie. Chociaż erytrol występuje w roślinach, jest tam znikomy. Tak naprawdę nikt nie wyciska go z melonów, a tym bardziej nie robił tego w starożytności. Dlatego zwolennicy paleo, a tym bardziej protokołu autoimmunologicznego wykluczają z diety alkohole cukrowe.

?
a dieta mięsożerców. Wszystkie pokarmy roślinne są wykluczone z tego typu diety. Kukurydza, z której wytwarza się erytrol , należy do tej kategorii.

?
w SIBO. Erytrol l praktycznie nie jest wchłaniany i nie wywołuje zespołu przerostu bakterii, ale z innymi z innymi alkoholami cukrowymi, które zostały przebadane, zwykle nie jest zalecany przy SIBO.

?
a dieta wegańska. Jeśli przymykamy oko na wykorzystywanie bakterii fermentujących skrobię kukurydzianą do 
erytrolu , to nadaje się ona na dietę wegańską.

Erytrol dla dzieci
Z powodu niewystarczająco rozwiniętego układu pokarmowego nie powinny go spożywać dzieci, które nie ukończyły 3 lat.

Nie bójmy się używać erytrolu. Oczywiście jak ze wszystkim zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek. Jest świetną alternatywą dla białego cukru, a tak…że jego właściwości pozwalają na wprowadzanie zdrowych nawyków, bez rezygnacji ze smaku słodkiego

 [1] Wikipedia

Komentarze (0)

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania.

Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony jest równoznaczne z tym, że zgadzasz się na ich użycie – pliki te będą zapisywane na urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.