Chlorofil - korzyści zdrowotne

Chlorofil - korzyści zdrowotne

Chlorofil to związek, który nadaje roślinom charakterystyczne zielone zabarwienie. Jego główną funkcją jest uczestniczenie w procesie fotosyntezy, dzięki któremu roślina jest w stanie się odżywiać.

Substancja ta, która ma zapewnić roślinom energię niezbędną do życia, może korzystnie wpływać również na nasze zdrowie.

Chlorofil znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych: szpinaku, sałacie, jarmużu; w ziołach takich jak pokrzywa, a także w porze, selerze, ogórku czy brokułach.

Niektórzy nazywają chlorofil „zieloną krwią” ze względu na zbliżoną do hemu budowę cząsteczki.

Hem natomiast jest elementem hemoglobiny, która w naszym organizmie ma za zadanie transportować tlen do wszystkich komórek.

Dlaczego zatem warto wpisać produkty bogate w chlorofil w nasze codzienne menu?

Stan zapalny pod kontrolą

Chlorofilowi przypisuje się silne działanie antyoksydacyjne.

Dzięki temu zwalcza on wolne rodniki, które w dużych ilościach mogą przyczyniać się do rozwoju stanu zapalnego organizmu, a także uszkadzać jego komórki.

Ponadto dieta uboga w antyoksydanty może przyspieszać proces starzenia się organizmu.

Warto również po niego sięgać, jako preparat wzmacniający odporność, a także w przypadku chorób o podłożu zapalnym, takich jak choroba Hashimoto czy choroby zapalne jelit i stawów.

Ochrona przed nowotworem

Zdrowa dieta w dużym stopniu może stanowić prewencję chorób nowotworowych.

Dlatego warto ją uzupełniać o produkty bogate w chlorofil, gdyż może być on skuteczny w zmniejszaniu ryzyka ich wystąpienia.

Okazuje się bowiem, iż przyczynia się on do neutralizowania i usuwania z organizmów związków kancerogennych.

Badania pokazują, że zmniejsza on ryzyko wystąpienia nowotworów układu pokarmowego. 

Ponadto chroni komórki przed toksycznym działaniem aflatoksyn - związków wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Aspergillus, które mogą wpływać na rozwój m.in. nowotworu wątroby.

Aflatoksyny natomiast najczęściej znajdują się w źle przechowywanych produktach spożywczych np. orzechach czy zbożach.

Chlorofil jako wsparcie jelit

Drobnoustroje zasiedlające nasze jelita mają bardzo duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego tak ważne jest wsparcie tych, które mają na niego prozdrowotny wpływ.

Udowodniono, że chlorofil może korzystnie oddziaływać na mikrobiotę jelitową poprzez wsparcie bakterii tlenowych m.in. z rodzaju Lactobacillus.

Prawidłowy profil bakteryjny w jelitach poprawia odporność, wpływa na wytwarzanie witamin np. K czy z grupy B, chroni układ pokarmowy przed rozwojem wielu chorób, a także przyczynia się do utrzymania

prawidłowej masy ciała oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i depresji.

Inne właściwości chlorofilu

Chlorofil dodatkowo może zapobiegać rozwojowi anemii oraz jest uznawany jako wewnętrzny dezodorant, gdyż przyczynia się do zmniejszenia potliwości i neutralizuje nieprzyjemny zapach potu.

Ponadto wpływa na proces krzepnięcia krwi, oczyszcza wątrobę, a także reguluje ciśnienie krwi.

Może być stosowany w przypadku przebarwień skóry, a także jako preparat poprawiający wydzielanie mleka u kobiet karmiących.

Zielona dieta

Zielone warzywa są głównym źródłem chlorofilu w diecie.

Jego spore ilości znajdują się również w algach - chlorelli i spirulinie.

Chlorofil można również spotkać pod postacią suplementów, a także jako gotowy napój do picia.

Co ważne, związek ten jest bezpieczny w stosowaniu, dlatego warto go przyjmować w prewencji wielu chorób, w tym nowotworowych, a także jako wsparcie naszej odporności.

Artykuł służy wyłącznie w celach informacyjnych. Nie ma on na celu udzielania porad lekarskich, pielęgniarskich i nie może zastępować porad lekarskich, pielęgniarskich ani żadnych specjalistycznych porad medycznych. Wszelkie dolegliwości i objawy należy skonsultować z lekarzem. 

Komentarze (0)

Produkt dodany do listy życzeń
Produkt dodany do porównania.

Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony jest równoznaczne z tym, że zgadzasz się na ich użycie – pliki te będą zapisywane na urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.