OLEJ Z PESTEK DYNI ZIMNOTŁOCZONY, NIEOCZYSZCZONY 100ML
Nieoczyszczony olej z pestek dyni to bardzo wysokiej jakości produkt pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno nieprażonych pestek dyni. Olej ten posiada lekko orzechowy smak oraz wysoką wartość odżywczą. Stanowi bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie kwasów omega-6) oraz witaminy E. Zawiera również witaminy A i D, fitosterole oraz skwalen (naturalny przeciwutleniacz). Olej z pestek dyni stosowany jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz pomocniczo podczas leczenia wczesnego stadium przerostu prostaty. Zaleca się spożywanie oleju na zimno - bezpośrednio lub jako dodatek do: sałatek, surówek, warzyw, białego sera, chłodników, przestudzonych potraw (makaronu, kaszy, jajek) oraz deserów (doskonała polewa do lodów waniliowych i śmietankowych).
Olej z pestek dyni zimnotłoczony, nieoczyszczony 100ml
Bardzo wysokiej jakości olej o lekko orzechowym smaku, który powstaje w procesie tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych i nieprażonych pestek dyni, pochodzących w 100% z polskich upraw. Dzięki celowemu pominięciu procesu prażenia pestek dyni przed tłoczeniem, olej z tych pestek uzyskuje wysoką jakość i wartość odżywczą. Warto wprowadzić ten produkt do codziennej diety, ponieważ jest on bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych (81 g/100 g) - w szczególności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalnie występującej w oleju witaminy E (46,9 mg/100 g).
W składzie oleju z pestek dyni dominuje kwas linolowy (LA), będący podstawowym niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym (NNKT) z grupy omega–6. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Olej ten zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3 (ALA). Warto zadbać o połączenie go w codziennej diecie z olejem lnianym do diety dr Budwig, kiełkami rzeżuchy lub lnianki. Doskonale sprawdzi się w daniach, których składnikiem są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (łosoś, śledź lub pstrąg).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi oraz ma istotne znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Należy pamiętać o tym, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki: Olej z pestek dyni zimno tłoczony, nieoczyszczony.
Zastosowanie i zalecane spożycie: Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych podatne są na utlenianie w wyniku czego, powstają szkodliwe dla organizmu człowieka związki. Wysoka temperatura znacząco przyspiesza proces utleniania tłuszczu. Dlatego olej z pestek dyni należy spożywać na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do: sałatek, surówek, warzyw, białego sera, chłodników, przestudzonych potraw (np. makaronu, kaszy, jajek) oraz deserów (polewa do lodów waniliowych i śmietankowych). Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/dzień.
Wartość odżywcza |
w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcz | 100g |
w tym: | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 17,9g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 33g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48g |
Węglowodany | 0g |
w tym cukry | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |
Zawartość netto: 100ml
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. W niskich temperaturach olej może tężeć oraz mętnieć. Jest to proces w pełni naturalny i odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Opakowanie: Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek.
Informacje o alergenach:
W firmie Ol'Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami.
Dlatego produkt może zawierać: sezam, orzechy: arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
Kraj pochodzenia: Polska
Kraj producenta: Polska
Producent: Ol'Vita