KASZA JAGLANA 1KG

501

New

Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Przyrządzona w odpowiedni sposób ma oryginalny smak, co powoduje, że świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko.

More details

3 Items

Warning: Last items in stock!

5,95 zł

Add to wishlist

More info

Kasza jaglana jest świetnym zamiennikiem ziemniaków czy ryżu do duszonych mięs. Nadaje się do dań słodkich, tj. jaglanki na śniadanie z owocami czy bakaliami, zapiekanek z jabłkami, gruszkami czy śliwkami.

Zawiera mało skrobi, a dużo białka. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witamin z grupy B: B1(tiaminy), B2(ryboflawiny) i B6(pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Zawiera dużą ilość krzemu, który wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci oraz pomaga utrzymać prawidłowy stan kości i stawów.

Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Idealnie nadaje się dla alergików. Warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość (ze względu na zawartość witamin z grupy B i żelaza).



Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.



Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Opinie

Napisz opinię

KASZA JAGLANA 1KG

KASZA JAGLANA 1KG

Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Przyrządzona w odpowiedni sposób ma oryginalny smak, co powoduje, że świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko.

Napisz opinię